Projektkøb dækker over mange forskellige begreber. Fra projektsalg til projektkøb, projektbyggeri og projektboliger. Kært barn har mange navne. Der er mange fordele og ulemper ved et projektkøb. På den ene side er alt nyt og ubrugt og – alt efter omstændighederne – har man som køber indflydelse på indretning og materialevalg. På den anden side giver projektkøbet ikke sjældent anledning til skuffelse, hvis det færdige byggeri ikke står helt mål med de forventninger, du som køber fik, da du så salgs-materialet på glittet papir eller som flotte computeranimationer. Derfor har vi i Danske BOLIGadvokater valgt at udgive denne håndbog, der giver dig overblik over de elementer, du som køber skal tage stilling til, før du skriver under, mens byggeriet er i gang og efter du har overtaget boligen. Bogen kan dog aldrig erstatte professionel rådgivning fra en certificeret boligadvokat.
LÆS UDSNIT
Kap. 1 Købsaftalen
En projektbolig sælges på grundlag af en standardaftale, men som køber bør du sikre dig, at aftalen bliver grundigt belyst, så den passer til dine behov og forventninger. Du kan søge rådgivning hos en boligadvokat eller lignende kompetent køberrådgiver forud for handlens indgåelse.
Kap. 2 Købesummen
Ved annoncering af projektboliger gælder visse mindstekrav til de oplysninger, som skal gives, herunder oplysning om projektboligens areal og om prisen for projektboligen. I dette kapitel gennemgår vi, hvad du skal forholde dig til omkring finansiering.
Kap. 3 Tinglysningsafgift
Købers ejendomsret sikres ved, at der inden overtagelsesdagen og købesummens frigivelse tinglyses et såkaldt skøde. Hvad mange ikke ved er, at der skal betales afgift af tinglysningen til staten.
Kap. 4 Honorar for berigtigelse af handlen
Som regel er det et vilkår for handlen, at køber betaler honorar til sælgers advokat for denne ydelse. Det er dog værd at bemærke, at sælgers advokat ikke må rådgive dig. Du bør lade din egen boligadvokat rådgive dig om muligheder for forhandling af købsvilkårene.
Kap. 5 Ejendommen
Når køber indgår i projektkøbsaftalen er ejendommen endnu ikke færdig og i mange tilfælde stadig på tegnebrættet. Der kan ske ændringer undervejs i projektet, som betyder, at salgsmaterialet ikke stemmer overens med det færdige byggeri. I dette kapitel gennemgår vi, hvilke elementer du som køber skal være opmærksom på.
Kap. 6 Projektboligen
Når du ser salgsopstillinger og andet markedsføringsmateriale vedrørende projektboligen, er det vigtigt, at du er opmærksom på de forskellige begreber. I dette kapitel gennemgår vi forskellige begreber og giver anbefalinger.
Kap. 7 Ejerforeningen
Da der er flere ejerboliger i bebyggelsen, opstår der et nødvendigt fællesskab om fællesejedommen; ejerforeningen. Du skal derfor forholde dig til de vedtægter, som projektudbyderen har udarbejdet.
Kap. 8 Overtagelsesdagen
I købsaftalen fastsættes den dag, hvor projektbyggeriet står færdigt, og hvor boligen stilles til rådighed for dig som projektkøber. Der kan dog opstå ændringer undervejs, og du skal derfor være opmærksom på, hvad der står i købsaftalen vedrørende forsinkelser og mulige ekstraomkostninger.
Kap. 9 Mangler og mangelafhjælpning
Du bør forud for købet undersøge, om ordningen omkring boligens aflevering og overtagelse er tilfredsstillende. Som udgangspunkt bør det være en betingelse, at konstaterede mangler ved overtagelsen medfører, at der kan tilbageholdes en del af købesummen, indtil manglerne er afhjulpet.
Kap. 10 Eftersyn
Når du har overtaget en projektbolig, vil der ofte være eftersyn efter fx 1 og 5 år. Her er der mulighed for at gennemgå skjulte mangler, eller mangler som ikke blev konstateret ved første eftersyn. Det anbefales ved inddrage en uvildig rådgiver i processen.